Aktuális Híreink

Kapcsolat, érdeklődés Ingatlankezelés

Hírek
GAZDASÁG
 
 

Unicredit hitellel rendelkező lakástulajdonosok figyelmébe…


[Photo credit: www.gotcredit.com]

Amint azt bizonyára Önök is tudják, az elmúlt években hozott törvényi szabályozások miatt a magyarországon működő bankoknak újra kellett kalkulálniuk a svájci frankban és euróban nyilvántartott  hitelszerződések  kamatait. Ezzel egyidőben a devizában nyilvántarott hiteleket forintosították, vagyis forintra váltották a fennmaradó hitelidőszak végéig. Amennyiben önnek Unicredit bankkal kötött hitelszerződése van, hamarosan levelet fog kapni a banktól a fenti változásokkal kapcsolatban.  

A leveleket szeptember 30 után fogja postázni a bank, és fontos tudni, hogy a küldeményeket a szerződésben eredetileg megjelölt postázási címre  fogják küldeni (kivéve, ha a bankot korábban értesítették a címváltozásról). A levél magyar nyelven kerül postázásra, és több táblázatot, kalkulációt fog tartalmazni; ennek célja, hogy minden ügyfelet informáljanak az átszámítás eredményéről, amely vagy 0 forint vagy egy pozitív forintegyenleg lesz. Amennyibe nem került késedelmes fizetésbe az adós, a bank a pozitív egyenleget előleg befizetésként fogja elkönyvelni, és levonásra kerül a jövőben fennálló törlesztő részletekből. Ha a szerződést időközben lezárták vagy felfüggesztették, és a banknak nincs tovább követelése az ügyfél felé, ez esetben a pozitív egyenleg összegét az adós számlájára visszautalják. Ha késedelmes fizetésbe esett az ügyfél, akkor az átszámítás után keletkező egyenleg összegével csökken a bank követelése. Érdemes tudni, hogy nem várható jelentősen magas csökkentés vagy pozitív egyenleg az átszámítások után.

 

Miután az ügyfelek kézhez kapták az átszámításról szóló levelet, 30 nap áll rendelkezésükre, hogy panaszt vagy fellebbezést nyújtsanak be a levél tartalmával kapcsolatban, a bank pedig erre 60 napon belül köteles válaszolni. Egy október 15-én kézhez kapott levélre tehát november 15-ig kell ajánlott levélben fellebbezést benyújtani. Erre a levélre a banknak január 15-ig van lehetősége válaszolni. Amennyiben eddig a dátumig nem tudnak megállapodni, a panaszt továbbvihetik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatáskörébe.
 
Az átszámításról szóló levelek kézbesítését követően a bank készen áll további tárgyalásokra azon hitelszerződésekkel kapcsolatban, amelyek hosszú ideje késedelemben állnak, vagy amelyeket nem fizetés miatt lezárták és felfüggesztették. Abban az esetben is lehetséges a bankkal történő megállapodás, ha a nem fizetés miatt már végrehajtási eljárás alatt áll az ingatlan, még ha ezt a bank indította is el. Megjegyzendő azonban, hogy ez esetben a végrehajtó felé további díjtartozás keletkezik.

 

Az alábbi két lehetőséget tartjuk a legszerencsésebbnek:

 

1) Ön, mint tulajdonos / adós megkezdi az ingatlan hirdetését eladásra, és megfelelő vevőt keres rá.

2) Másik alternatíva, hogy talál egy harmadik személyt, barátot, családtagot vagy akár egy céget (erre a saját cég is megfelel), aki megvásárolja a lakást. Ez esetben nem keletkezik vagyonátadás, csupán a tulajdonos neve változik.

 

Mindkét esetben a lehetséges vevőnek aláírt szándéknyilatkozatot  kell beadni a bank felé, jelezve, hogy meg akarja vásárolni az ingatlant. Önnek is alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyben elfogadja, hogy a vétel ár teljes összegét a banknak utalják át, amelyért cserébe a bank az adósság fennmaradó összegét az új vevőre hárítja át, és törli az ingatlan tulajdoni lapjáról a jelzálogot. Az adásvételi szerződésben, amelyet a bank felé be kell nyújtani, a felek megállapodhatnak, hogy a vevőre áthárított adósságról az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséért cserébe lemond.

 

Korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a fenti módszerek valamelyikét alkalmazva a meglévő hitelből 51%-on lehet kiszállni.
 
Amennyiben a fentiek felkeltették érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal a részletek egyeztetésére, és a folyamat megindítására.
 

Személyre szabott pénzügyi megoldások
Élénkül az ingatlanpiac
Eladná lakását?
 

 

KEZDŐOLDAL | CÉGÜNKRŐL | INGATLANKEZELÉS | INGATLAN ELADÁS | INGATLAN BÉRLÉS | KAPCSOLAT

Minden jog fenntartva! Copyright © 2014 - 2015 Bradley & Edwards Associates Ltd.
Created  by: ZONE IT SOLUTIONS