Aktuális Híreink

Kapcsolat, érdeklődés Ingatlankezelés

 

Hírek
GAZDASÁG
 

   

Élénkül az ingatlanpiac

 
 

   A hazai sajtóban 2014-ben több cikkben is foglalkoztak a lakásingatlanok piacának élénkülésével. A híradások általában óvatosan fogalmaznak, hiszen a válság 2008-as kezdete óta a forgalom alacsony szinten stabilizálódott és a jelenlegi változás is csak ezen alacsony szinthez képest jelent elmozdulást. Ráadásul, ha a számokat közelebbről megvizsgáljuk, kiderül, hogy a szignifikáns pozitív fordulat csak bizonyos részterületeken történt.

 

    A budapesti belvárosban egyértelműen élénkül a kereslet a jó állapotú és piacképesen árazott lakások iránt. Lényegesen lerövidült az az idő, ami alatt egy megbízás teljesülhet, sőt időnként már előfordul, hogy a vevők hajlandóak licitálni egy-egy igazán vonzó ingatlanra. Az itt tapasztalható optimizmus azonban messze nem általános az ingatlanpiac egészére, már a külsőbb kerületekben is szerényebb a kereslet, Budapesten kívül pedig szinte csak a nagyvárosokban mérhető forgalomnövekedés.

Nézzük a tényeket:

  • 2014. első félévi adatok alapján a forgalom éves növekedése elérheti a 20%-ot.
  • A lakásárak is növekedésbe kezdtek, az áremelkedés mértéke 1,1%körüli.
  • A forgalom növekedése során az olcsóbb és kisebb alapterületű lakások részaránya emelkedik.
  • A teljes forgalom 54%-a Budapestre és néhány nagyvárosra koncentrálódik.
  • Az új lakások forgalma és a lakásépítések száma még mindig csökken.

 

A változás háttere

    A 2008-as fordulat óta a lakásingatlanok forgalma gyakorlatilag a 85-90 ezres sávban stabilizálódott. Mivel Magyarországon jellemző, hogy a lakosság a saját tulajdont preferálja a bérlakással szemben, ez a szint gyakorlatilag az a minimum, amit a lakástulajdonosok élethelyzetének változása statisztikailag évente indokol. Az emberek gyereket szülnek, házasodnak, elválnak, meghalnak, örökölnek, legyen bármilyen a gazdasági helyzet, ennyi adásvétel nagy valószínűséggel megtörténik. Ahhoz, hogy erről a szintről megtörténjen az elmozdulás, szükséges, hogy a feltételek megváltozzanak

 

    A hitelválság többszörösen is befolyásolta azt, hogy helyzet ilyen sokáig változatlan maradt. A lakáshitelek jelentős része devizában, azon belül nagy arányban svájci frankban köttetett, ami kétszeresen is súlytotta a hitelfelvevőket, mivel a forint gyengült, a frank pedig erősödött az euróhoz képest, így a terhek itt kiugróan nőttek. A helyzet kezelése során nagyfokú bizalmatlanság alakult ki a piacon, ami mind a hitelezési, mind a hitelfelvételi kedvet jelentősen csökkentette, így a létrejött tranzakciók túlnyomó többségét készpénzből kellett/lehetett finanszírozni. A nem teljesítő hitelek arányának növekedése miatt a piac felett Damoklész kardjaként lebegett a bankok által visszavehető lakások tömege, ami az árak emelkedésének lehetőségét beárnyékolta.

    A fenti tényezők ellenében lassan de biztosan halmozódni kezdett az elhalasztott vásárlások állománya. Azok, akiknek lehetőségük van lakást vásárolni, de nem szorítja őket az idő vagy más külső körülmény, mindaddig kivárnak, amíg az árak további esésére vagy stagnálására számítanak, vagy amíg meg nem találják „az igazit”.
Emellett azonban az elmúlt években a banki kamatok folyamatos csökkenése is elérte azt a mértéket, ami hat a piacra. A bankbetétek és alacsony kockázatú értékpapírok hozama alacsony, amit a tranzakciós adó és magas jutalékok tovább rontanak, ezért az alternatív befektetések iránti igény folyamatosan emelkedik. Ráadásul, aki most mer, és tud is jelzáloghitelt felvenni, az viszonylag kedvező feltételeket kaphat, és így akár a hitelből megvett ingatlanon is tud hasznot realizálni, ha megfelelő feltételekkel tudja bérbeadni. Ez utóbbi kitétel azért fontos, mert ez a legfontosabb oka, hogy miért koncentrálódik a kereslet jelenleg elsősorban a budapesti belső kerületekre.

 
  Forrás: KSH, portfolio.hu  
     

 

KEZDŐOLDAL | CÉGÜNKRŐL | INGATLANKEZELÉS | INGATLAN ELADÁS | INGATLAN BÉRLÉS | KAPCSOLAT

Minden jog fenntartva! Copyright © 2014 - 2015 Bradley & Edwards Associates Ltd.
Created  by: ZONE IT SOLUTIONS